Door de huidige crisis zijn een aantal effecten in een stroomversnelling gekomen. Één daarvan is het snelle afnemen van contante betalingen ten opzichte van pinbetalingen. Dit komt logischerwijs onder andere door de vele sluitingen van de horeca en fysieke winkels. Ook zijn er op het moment veel minder punten waar je nog briefgeld kan pinnen. In het verleden hadden veel banken eigen punten, momenteel bestaan alleen nog de gele Geldmaat punten waar je met je pinpas geld kan pinnen.
Er zijn een aantal voor- en nadelen van contant geld. Het draagvlak is wel nog steeds enorm. Veel mensen zitten er niet op te wachten dat dit helemaal verdwijnt, zelfs veel mensen die aangeven nooit contant geld op zak hebben vinden niet dat het helemaal weg zou moeten zijn. Contant geld wordt ook erg veel gebruikt om te budgetteren. Het is gebleken dat het veel makkelijker is voor veel mensen om budgetten aan te houden met cash geld dan wanneer alles via de bankrekening verloopt.
Wat nu vaak wordt aangeraden door bijvoorbeeld budgetcoaches is om het beschikbaar week- of maandbudget contact op te nemen zodat goed inzichtelijk is wat er nog te besteden is. Ook als u financieel geen directe problemen hebt is dit alsnog een goede manier om inzichtelijk te krijgen waar je nu eigenlijk je geld aan spendeert en waar nog besparingen te behalen zijn.
Mocht toch de situatie ontstaan dat contant geld op termijn gaat verdwijnen kun je toch voor inzicht en besparingen zorgen. Er zijn tegenwoordige verschillende apps op de markt waaraan je je bankrekening kunt koppelen, en ook banken zelf hebben vaak tools om potjes te maken of geld opzij te zetten. Het is erg nuttig je hier vast wegwijs in te maken voordat het moment daar is dat je stapeltjes cash niet meer mogelijk zijn.
Sommige apps gaan zelfs nog wat verder en maken inzichtelijk waarop je zou kunnen besparen. Ben je bijvoorbeeld oververzekerd of zou overstappen van telefoonprovider voor jou erg lonen? Dan zorgt zo’n app dat je dit kunt zien en soms zelfs dat je direct kunt overstappen. Hoe makkelijk is dat!
Het belangrijkste is natuurlijk gewoon dat je inzicht krijgt in jouw daadwerkelijke uitgaven en op die manier kunt sturen naar de ideale situatie voor jou. Het ideale uitgavenpatroon is nu eenmaal erg persoonlijk, maar besparen wil in principe iedereen, als het maar niet teveel moeite kost.
Enkele tips om gemakkelijk te zorgen voor lagere maandelijkse uitgaven:
- Als je niet meer met een specifiek cash bedrag naar de supermarkt kunt, zorg dan voor een betaalpas met een bepaald limiet, dit is eenvoudig in te stellen in de bankapp.
- Maak een boodschappenlijstje voor je naar de winkel gaat, en zorg: Nooit met honger naar de supermarkt! Zo schakel je verleidingen uit.
- Heb je toch moeite je in te houden in de supermarkt of winkel? Bestel je boodschappen online, zo kun je heel duidelijk zien wat je uitgeeft en wordt je niet beïnvloed door geuren en andere prikkels.
- Het ouderwetse kasboekje werkt tegenwoordig nog steeds bijzonder goed. Zo ben je actief bezig met je budgetten en geef je elke uitgave weer opnieuw aandacht wanneer je deze in je kasboekje noteert.