Hoe vind ik de perfecte fiets voor mij?

Inhoudsopgave

Hoe vind ik de perfecte fiets voor mij?

Hoe vind ik de perfecte fiets voor mij?

Fietsen wordt om uiteenlopende redenen steeds populairder. In de meeste Europese landen gaat het erg goed met de fietsenmarkt, in allerlei verschillende segmenten. Mensen kopen steeds meer elektrische fietsen, maar ook racefietsen en professionele wielrenfietsen worden zeer veel verkocht. Zelfs zoveel dat sommige fietsenwinkels moeite hebben om aan de vraag te voldoen, daardoor hebben sommige fietsen lange levertijden.

Als jij nog geen goede fiets hebt of een nieuwe fiets wilt aanschaffen omdat je bijvoorbeeld wilt gaan beginnen met wielrennen, is het soms moeilijk om de juiste fiets te kiezen die precies bij jou past. Dit is ook bij het aanschaffen van een elektrische fiets wel eens moeilijk, omdat deze markt nog maar relatief kort bestaat. Toch zijn er verschillende punten waar iedereen rekening mee zou moeten houden. Of het nu gaat om een fanatieke wielrenner die elke dag met zijn fiets bezig is, of juist iemand die af en toe gebruik maakt voor de fiets voor een ontspannen tochtje.

Allereerst moet je natuurlijk bepalen wat voor soort fiets je wilt. Wil jij een zeer sportieve racefiets met alle eigenschappen die nodig zijn om zo snel mogelijk lange tochten te maken? Of ben jij op zoek naar een degelijke stadsfiets met zo min mogelijk onderhoud? Het kan ook dat jij op zoek bent naar een middenweg. Bijvoorbeeld een sportieve fiets met lage onderhoudsbehoefte. Als je deze keuze hebt gemaakt kunt je gericht gaan zoeken naar een geschikte fiets voor jou.

Heel belangrijk is een passend frame dat past bij jouw lichaamsbouw. Je hebt verschillende vormen frame, bijvoorbeeld voor een gemakkelijke instap. Ook zijn er frame voor hele kleine of juist hele lange mensen. Het is belangrijk de goede keuze te maken. Het is immers niet mogelijk deze eigenschap achteraf nog te wijzigen. Als je het verkeerde frame kiest kun je door een verkeerde zithouding last krijgen van vervelende klachten in je rug of knieën. Als je twijfelt is het verstandig goed advies in te winnen over dit aspect van jouw nieuwe fiets.

Het is ook goed om van te voren te bepalen welk merk jou aanspreekt. Fietsmerken hebben vaak een duidelijke boodschap en focusgebied. Het merk dat jou aanspreekt heeft waarschijnlijk ook een fiets in het assortiment die geschikt is voor jou. Als je het juiste merk hebt gevonden voor de fiets die je wilt kopen, kun je verder naar de volgende stap.

Dat is of jij het belangrijk vindt om een nieuwe fiets te kopen, of dat je liever voor een tweedehands exemplaar gaat. Het duidelijk voordeel van een tweedehands fiets is natuurlijk de prijs. Deze zijn over het algemeen veel goedkoper dan een nieuwe fiets, terwijl het niet hoeft te betekenen dat hij minder goed voldoet dan een nieuwe. Een nieuwe fiets heeft als voordeel dat de verkoper deze helemaal kan maken en afstellen naar jouw behoefte. Ook geven winkels vaak garantie en bieden ze service zoals onderhoud als jij een nieuwe fiets aangeschaft hebt.

Belangrijke aspecten aan jouw nieuwe fiets zijn verschillende onderdelen die op iedere fiets zitten. Het is bijvoorbeeld voor de veiligheid van groot belang dat jij remmen op je fiets hebt die correct functioneren. Veel mensen letten alleen op of remmen wel hard genoeg remmen, maar een ander gevaar is dat ze te hard remmen. Als de remmen verkeerd zijn afgesteld en te hard remmen, dan kun jij ten val komen als je in een reflex in je remmen knijpt. Ook de vering van de fiets moet goed afgesteld staan, anders is het wellicht zeer oncomfortabel. Daarbij kan een verkeerde vering in de fiets betekenen dat je last krijgt van fysieke klachten als je vaak fietst.

Naast de onderdelen die op de fiets zelf aanwezig moeten zijn, is het ook erg belangrijk om de veiligheid in het oog te houden. Fiets jij vaak in het donker? Zorg dan dat er goede verlichting aanwezig is op de fiets, zowel voor als achter. Deze zou idealiter aanwezig moeten zijn op je fiets, maar anders kun je ook losse fietslampen aanschaffen die op de fiets gemonteerd kunnen worden. Als je losse fietslampjes gebruikt, vergeet dan niet om die eraf te halen als je je fiets ergens stalt. Ook de fietsbel mag niet vergeten worden, zo kun je laten weten dat je eraan komt als je bijvoorbeeld wilt inhalen of een bocht maakt.

Zorg tenslotte ook voor een goede helm. Veel mensen hebben moeite met het dragen van een fietshelm. Het zit soms niet lekker en ziet er niet altijd even goed uit. Maar voor de veiligheid adviseren wij je altijd een fietshelm te dragen. Niet alleen tijdens het wielrennen, maar ook zeker tijdens het fietsen op een stadsfiets. Het lijkt soms misschien overdreven, maar als je een keert ongelukkig valt met je fiets, zul je blij zijn als je toch hebt gekozen altijd een fietshelm te dragen.

Neem de tijd voor het kiezen van de geschikte fiets voor jou. Het is vaak een aankoop die veel geld kost. Ook kan het erg vervelend zijn als je de verkeerde kiest, want je zal de fiets waarschijnlijk veelvuldig gebruiken. Het is daarom de moeite waard je goed te verdiepen in het kopen van de perfecte fiets. Als je twijfelt, laat je dan goed informeren. Veel winkels en speciaalzaken hebben mensen in dienst die heel veel afweten van fietsen. Deze specialisten weten vaak heel goed wat de perfecte fiets is voor jou. Voordat je overgaat tot aankoop, lees je natuurlijk eerst de reviews over het bedrijf waarmee je in zee wilt gaan.

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.