Controlebeleid

Hoe controleren wij Reviews?
Vanwege nieuwe regelgeving wordt het nog belangrijker reviews te kunnen controleren op echtheid, zowel voor bedrijven als voor platforms. Wij juichen dit van harte toe. Uitsluitend authentieke en onafhankelijke reviews hebben meerwaarde voor consumenten. Als 100% onafhankelijk platform hebben wij vraagtekens bij de betrouwbaarheid van reviews op sommige platformen. Er wordt door bedrijven een fors bedrag per maand betaald om de functionaliteiten van dergelijke sites te gebruiken en om reviews te kunnen modereren. Wij zijn van mening dat dit niet de beste manier is om een daadwerkelijk onafhankelijk beeld te vormen over een bedrijf. Ook staan op dit soort platformen soms wel tienduizenden reviews over 1 bedrijf. Daardoor wordt het vinden van een goed onderbouwde ervaring wel erg lastig gemaakt.

Goed om te weten is dat wij geen enkel belang hebben bij de plaatsing van zowel positieve als negatieve reviews. Er is voor ons als platform geen enkele reden om een beter of slechter beeld van de werkelijkheid weer te geven. Bedrijven kunnen niet betalen voor speciale extra’s en kunnen ook niet zelf reviews modereren. Wij bieden geen mogelijkheden om tegen betaling reviews te verwijderen of aan te passen. Zo garanderen wij een authentieke en onafhankelijke reviewsite met een zo betrouwbaar mogelijk beeld van de getoonde bedrijven. Dat biedt positieve meerwaarde voor zowel de schrijvers, de lezers als de ontvangers van reviews en beoordelingen.

Wat doen wij:
Zowel voor review schrijvers op ons platform als voor de bedrijven die wij tonen zijn systemen actief om nóg scherper de authenticiteit en betrouwbaarheid van onze reviews te kunnen controleren. Zo checken wij automatisch IP adressen en vragen wij om een orderreferentie achter te laten. Dit kunnen bestelnummers, factuurnummers, verzendcodes etc. zijn. Op deze wijze kunnen wij de ervaring linken aan een referentie van het betreffende bedrijf en waar nodig verifiëren. Bij twijfel over de echtheid van een review geldt dat als deze referentie niet is ingevuld ofwel niet correct is, dat dit een reden kan zijn de review te verwijderen of extra te toetsen. Als de referentie correct is en de review aan onze richtlijnen voldoet, is dit geen basis voor een bedrijf om een review te kunnen laten verwijderen.

Bij het schrijven van een review dient de schrijver te bevestigen dat hij/zij deze review naar waarheid heeft geschreven op basis van een echte ervaring. Wij nemen dit zeer serieus. Als blijkt dat, ondanks het geven van een akkoord, een review toch vals is, wordt de schrijver uitgesloten van het delen van ervaringen op ons platform. Wij kunnen een verzoek mailen om extra informatie over een review als twijfel is ontstaan over de authenticiteit hiervan. Als hierop geen reactie komt binnen 7 dagen, ofwel geen overtuigend bewijs wordt geboden, kan dit reden zijn een review te verwijderen van ons platform.

Wij maken géén gebruik van een “closed loop” systeem. Dat wil zeggen dat bedrijven klanten automatisch kunnen uitnodigen op basis van bijvoorbeeld een aankoop in hun webshop, en dat dat de enige consumenten zijn die een review kunnen schrijven over een bedrijf. Wij geloven dat deze werkwijze misbruik in de hand kan werken, en geen compleet beeld geeft. Tevens kan een beoordeling van een consument die nog geen aankoop heeft gedaan ook van grote waarde zijn. Denk hierbij aan het ontvangen van een offerte of de benadering door het personeel in een winkel. Het invullen van een bestelnummer is in een dergelijk geval niet altijd mogelijk, daarom is dit veld optioneel in te vullen. Als u wél in het bezit bent van een ordernummer of andere referentie, verzoeken wij u dit altijd in te vullen bij het schrijven van uw review.

Naast deze controles hebben wij een aantal automatische controlesystemen in werking, hiermee wordt bijvoorbeeld gecheckt of een persoon niet kort op elkaar meerdere reviews schrijft, dat er nep email adressen worden gebruikt of dat er vanaf hetzelfde IP-adres verdachte activiteit komt. Daarbij wordt elke review ook nog handmatig gecontroleerd door een moderator. In tegenstelling tot vele platformen passen wij geen reviews aan, dat vinden wij niet authentiek. Een review wordt 100% geplaatst zoals geschreven, of hij wordt in zijn geheel verwijderd als er niet aan alle voorwaarden is voldaan. Wij houden reviews niet eerst in quarantaine (mits deze aan de gebruiksvoorwaarden voldoen, klik HIER) en u zult dus nooit een aangepaste review aantreffen op dit platform.

De totale reviewscore van een bedrijf is simpelweg de som van alle reviews, gedeeld door het aantal reviews. Heeft een bedrijf dus 2 reviews, waarvan een 2 sterren (4/10) en eentje met 5 sterren (10/10), dan is de score 3,5 sterren (7/10).

Wat kunt u zelf doen:
Wilt u een review rapporteren? Gebruik daarvoor het contactformulier op deze pagina en de review wordt getoetst naar onze richtlijnen en gecontroleerd op authenticiteit. Ook als u een review wilt verwijderen die u zelf heeft geschreven kunt u dit formulier gebruiken. Let op dat u hiervoor hetzelfde email adres gebruikt als is ingevuld bij het schrijven van de review, hier zal namelijk een bevestiging heen worden gestuurd om misbruik te voorkomen.

Controle door bedrijven:
Vanwege regelgeving kan het voor bedrijven nodig zijn reviews zelf te toetsen op authenticiteit. Wij zijn hier groot voorstander van. Doordat op ons platform niet iedere klant van een bedrijf automatisch een uitnodiging ontvangt, is de hoeveelheid reviews vaak veel kleiner dan bij betaalde platforms. Hierdoor worden reviews nog echt gelezen en bieden ze op die manier ook echte meerwaarde voor uw bedrijf. U kunt een verzoek indienen om bij een nieuwe review een melding te ontvangen. Iedere review wordt altijd gecontroleerd op de wijze die hierboven is geschreven. Als u na een eigen toetsing alsnog twijfels heeft over de authenticiteit van een review kunt u deze rapporteren via het contactformulier op deze pagina. Vervolgens wordt de review door ons handmatig getoetst, wordt de schrijver zo nodig om extra bewijs gevraagd en wordt een beslissing genomen over het al dan niet verwijderen van de review. Let op: Bij herhaaldelijke constatering van misbruik van het platform door een bedrijf, kan hiervan een melding worden gemaakt op de bedrijfspagina. Wij nemen de authenticiteit van de reviews op ons platform zeer serieus en vragen bedrijven dit ook te doen.

Review rapporteren

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.