Gaan de Huizenprijzen dalen?

Inhoudsopgave

Huizenprijzen

Gaan de Huizenprijzen dalen?

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, de woningmarkt staat al een tijdje onder hoogspanning. Toch is er nu voor het eerst in tijden een trendbreuk zichtbaar op de markt, de prijsstijgingen stagneren en er is zelfs in bepaalde groepen een prijsdaling zichtbaar. Gaat dit doorzetten of is dit maar een tijdelijk dipje?

Daar is op dit moment nog geen eenduidig antwoord op te geven. Wel is het zo dat een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de huizenprijzen een andere kant opgaan dan de laatste jaren het geval was. Zo is bijvoorbeeld de hypotheekrente rap aan het stijgen. Dit heeft tot gevolg dat het duurder wordt om geld te lenen bij de bank en daardoor gaat in principe het mogelijk leenbedrag omlaag. Dit zou ook gevolgen kunnen hebben op de prijzen van koopwoningen, omdat het minder voordelig en wellicht ook onmogelijk wordt om een bepaald huis te kopen.

Naast de stijgende hypotheekrente zijn er nog meer factoren van invloed. Door alles wat gebeurt in de wereld zijn er veel tekorten en problemen met de toelevering en aanlevering van materialen. Ook is het door de krappe arbeidsmarkt moeilijk voldoende personeel te vinden om bouwprojecten uit te voeren. Hierdoor is het op het moment schaars op het gebeid van nieuwe woningen. Ook dit kan natuurlijk weer invloed hebben op de huizenprijzen.

Iets anders dat niet vergeten kan worden is de stijgende inflatie. Dit betekent in principe dat dezelfde euro steeds minder waard wordt in vergelijking met het verleden. Dit kan ook tot gevolg hebben dat mensen effectief minder te besteden hebben, maar aan de andere kant dat een object dat dezelfde prijs behoudt juist “goedkoper” wordt. Dan is de vraag of de huizenmarkt dit effect opvangt door mee te stijgen qua prijzen, of juist dat het kopen van een huis dus weer iets voordeliger wordt!

Zoals je ziet is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of de huizenprijzen nu definitief gaan dalen. Het antwoord dat je graag wilt horen hangt natuurlijk ook sterk af of jij al een huis bezit, of dat je juist als starter naarstig op zoek bent naar goede woonruimte. Houdt de ontwikkelingen op dit vlak scherp en goed in de gaten als jij huizenbezitter bent of wilt worden, het kan je zomaar veel geld schelen als jij goed op de hoogte bent!

Ook op de huurmarkt is momenteel flinke schaarste en krapte aan de hand, dus ook hier liggen de nodige uitdagingen op je pad. Maar toch kan het de moeite waard zijn om in jouw specifieke situatie juist ook te bekijken of huren gunstig of juist ongunstig is voor jou. Dit is in principe maatwerk dat door een professional het beste kan worden uitgevoerd voor een exact beeld, maar het kan natuurlijk geen kwaad om ook je eigen licht hierover te laten schijnen zodat je weet waar jouw adviseur het over heeft.

Wil jij een huis gaan kopen of verkopen en ga je hiervoor specialistische partijen inschakelen? Denk aan huizen platforms, makelaars, aannemers of keuken/badkamer bedrijven? Dan raden wij je aan altijd eerst de reviews op te zoeken over het bedrijf waarmee je in zee wilt gaan. Het gaat waarschijnlijk om een flink bedrag dat je gaat uitgeven en daarom loont het dit zeer serieus te nemen. Zo voorkom je misschien wel een kat in de zak en kom jij beslagen ten ijs op de woningmarkt!

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.