Hoe voorkom ik gehoorschade?

Het wordt een steeds actueler thema en het wordt ook steeds duidelijker dat het voor veel mensen op de loer ligt: Gehoorschade door te harde muziek, harde geluiden zoals vuurwerk of onveilig werken. Dit is een groot probleem en in de meeste gevallen is gehoorschade onomkeerbaar. Hoe voorkom je dat je gehoorschade ontwikkeld zowel op jonge leeftijd als later in je leven?

Inhoudsopgave

gehoorschade

Wat zijn de maximale geluidssterktes?

Er is steeds meer bewustzijn en regelgeving op het gebied van de maximaal toegestane geluidssterkte op bijvoorbeeld festivals of in discotheken. Meestal wordt deze norm op 103 decibel gesteld en er wordt geprobeerd door belangenverenigingen om dit nog verder omlaag te krijgen. Je kunt je het beste verzekeren van goede oordoppen als je naar een locatie gaat waarvan je weet dat er harde muziek is. Dit kan een festival of een discotheek zijn, maar ook een gewoon feestje waar de muziek hard aan staat. Je hoeft niet bang te zijn dat dit uit de toon valt, steeds meer mensen gebruiken oordoppen en deze zorgen dat het geluid zachter klinkt maar je kunt elkaar nog wel goed verstaan. 

Wanneer is geluid te hard?

Over het algemeen wordt aangenomen dat geluid vanaf ongeveer 100 decibel niet meer prettig aanvoelt. Dit is overigens heel erg persoonlijk, voor iedereen ligt deze grens anders. Als geluid niet meer prettig klinkt is het verstandig om maatregelen te nemen om te zorgen dat het geluidsniveau weer wat daalt. Het is ook niet zo dat 50 decibel de helft zo hard is als 100 decibel. Met elke 10 decibel is geluid ongeveer twee keer zo hard. Het verschil tussen 100 en 110 decibel is dus erg groot en kan ook een groot verschil betekenen in de impact op je gezondheid. Vanaf 120 decibel wordt geluid pijnlijk en dus ook echt gevaarlijk. Dan moet je denken over het niveau van een vliegtuigmotor waar je vlakbij staat. 

Wat kan ik doen om gehoorschade te voorkomen?

Zoals eerder besproken zijn er zeer goede oordoppen op de markt die veel worden gebruikt. Je kunt deze op maat laten maken of kant en klaar bestellen. Er zijn vele varianten beschikbaar. Zo kun je kiezen voor oordoppen die speciaal zijn gemaakt voor harde muziek, die laten nog gewoon het geluid door maar dempen het aantal decibels. Ook kun je kiezen voor echte sluitende oordoppen, bijvoorbeeld als je gereedschap gaat gebruiken dat veel herrie maakt. Let ook zeker op bij het afsteken van vuurwerk of als je risico loopt op harde knallen. Daar is de kans op acute gehoorschade het grootst.

Wat kan ik doen als ik gehoorschade heb opgelopen?

Onderzoek heeft uitgewezen dat een groot deel van de mensen risico loopt op tijdelijke of zelfs permanente gehoorbeschadiging. Het is van groot belang er alles aan te doen om dit te voorkomen, omdat de schade vaak onomkeerbaar is. Dit komt onder andere doordat veel voorkomende problemen zoals oorsuizen niet direct in het oor zitten, maar in de hersenen. Daardoor zijn er geen remedies voor. Je kunt wel vaak verdere verslechtering voorkomen door jezelf goed te beschermen. Neem altijd contact op met een professional als je last heb van gehoorproblemen. Als je last hebt van het verlies van gehoor kun je contact zoeken met een audicien. Die kan een meting doen om de kwaliteit van je oren te testen en eventueel een gehoorapparaat aan te meten.

Hoe vind ik een goede audicien?

Het is van groot belang om je gehoor en de kwaliteit van je oren serieus te nemen. Het is een belangrijk onderdeel van je gezondheid en je welzijn. Als je niet meer goed kan horen doet dit afbreuk aan de kwaliteit van leven. Daarom is het raadzaam om bij problemen of en vermoeden van problemen contact te zoeken met een audicien. Als je van te voren de reviews leest over verschillende audiciens krijg je een goed beeld van de ervaring van eerdere klanten. Daarnaast bieden de meesten de mogelijkheid aan om eerst een vrijblijvende afspraak te maken. Zo kun je eerst aftasten of het bedrijf goed voelt voor jou en of je het proces verder wilt vervolgen. 

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.