Hoe voorkom ik online oplichting?

Inhoudsopgave

oplichting

Hoe voorkom ik online oplichting?

Het gebeurt helaas steeds vaker: Mensen die slachtoffer worden van online oplichting. Niet alleen gebeurt dat via bijvoorbeeld malafide webshops, ook Whatsapp fraude, oplichting via sociale media of diefstal van gegevens is schering en inslag. Dit komt in grote mate doordat ons leven zich steeds meer online afspeelt. Dit heeft natuurlijk voordelen maar maakt ons ook kwetsbaar voor kwaadwillende mensen die op zoek zijn naar geld of gegevens.

Vooral het buitmaken van gegevens is relatief nieuw in het online landschap. Veel mensen hebben nog niet helemaal door dat oplichters of hackers niet altijd op geld uit zijn, maar steeds vaker op gegevens en/of identiteiten en email adressen. Hier kan soms meer mee gedaan worden dan met buitgemaakt geld. Het is belangrijk je hiervan bewust te zijn als je online aankopen doet of andere zaken online regelt.

Maar wat kan ik nu zelf doen om zo veel mogelijk te zorgen dat ik niet gedupeerd wordt door online oplichters? Wij raden je in ieder geval aan om waakzaam te zijn. Vaak voel je aan dat iets niet helemaal klopt of dat een website er niet helemaal goed uitziet. Als je het gevoel hebt dat het niet klopt, zorg dan dat je extra veel onderzoek doet voordat je toch je bestelling afrondt of je gegevens achterlaat. Zo voorkom je dat je spijt krijgt van overhaaste beslissingen.

De eerste indicatie van een veilige website is het slotje in de browser. Tegenwoordig is het verplicht voor website om een beveiligde verbinding tot stand te brengen als gegevens worden verzonden. Helaas houden niet alle websites zich hieraan en ook malafide websites hebben vaak geen beveiligde verbinding. Het slotje in je browser is dus echt iets om serieus te nemen. Je herkent het ook aan de domeinnaam, daar staat HTTPS in plaats van het oude HTTP. Let hier altijd op en verstuur geen gegevens en doe geen betaling als dit niet goed geregeld is!

In veel landen zijn ook keurmerken actief die websites keuren en soms ook reviews verzamelen. Dit soort keurmerken kun je vaak controleren bij de keurmerken zelf op een website of in een app. Zo weet je zeker dat het bedrijf is aangesloten bij het betreffende keurmerk en kun je lezen waar het keurmerk voor staat. Dit biedt meestal geen enkele garantie, je kunt je niet tot het keurmerk wenden als er iets mis gaat, maar is wel een goede manier om in ieder geval malafide websites eruit te filteren.

Let ook op of je bestelt in een webshop in je eigen land of dat die eigenlijk heel ver weg zit, in Azië bijvoorbeeld. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het maakt het vaak wel lastiger om contact te krijgen met de verkoper als er iets mis is gegaan of een levering niet aankomt. Zeker als blijkt dat het toch een malafide webshop betrof, is het zeer lastig om hier iets aan te doen. Ook de domeinnaam van de webshop kun je het beste even controleren. Soms zijn er neppe webshops actief die 1 letter veranderen in een domeinnaam ten opzichte van een bekend bedrijf.

Tot slot is het natuurlijk een goed idee om de reviews over een bedrijf te controleren voordat je met ze in zee gaat. Let er dan op dat deze reviews onafhankelijk zijn en dat deze zijn geschreven door echte klanten of gebruikers. Alleen zo kun je echte ervaringen lezen waarop jij je beslissing kan baseren. Het is niet onze bedoeling je bang te maken om online zaken te doen, maar we raden je wel aan altijd scherp te blijven zodat je teleurstellingen kunt voorkomen!

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.