Is zilver kopen verstandig?

Veel mensen hebben last van de onzekerheid op de markten en de stijgende rentes. De kan bijvoorbeeld leiden tot onzekerheid over het kopen van aandelen of het houden van geld op een spaarrekening. Als dit soort sentimenten optreden in de markt wenden mensen zich vaak tot goud en steeds vaker ook zilver om in te investeren. Voor sommige mensen is zilver uitsluitend een materiaal waar bijvoorbeeld sieraden en luxe bestek van zijn gemaakt. Voor andere is het een investering of een manier om geen geld op een bankrekening te hoeven hebben staan. Zilver staat bekend als veilige haven in tijden van onrustige markten. Maar is dit wel terecht, en waar moet je op letten als je zilver wilt aanschaffen?

Inhoudsopgave

zilver

Hoe wordt zilver gebruikt?

Zilver is een edelmetaal dat veel wordt gebruikt in juwelen, munten en andere producten. Door zijn eigenschappen is het een ideaal materiaal voor het maken van prachtige stukken die een leven lang meegaan. Zilver wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn zeldzaamheid, glans en smeedbaarheid. Het is ook hypoallergeen en tast niet gemakkelijk aan, waardoor het een bijzonder populaire keuze is voor sieraden.

Hoe wordt zilver eigenlijk gemaakt?

Zilver wordt gewonnen en geraffineerd. De meest voorkomende vorm van zilver in de natuur is sterling zilver, dat bestaat uit 92,5% puur zilver vermengd met 7,5% koper. Deze legering maakt het metaal sterker en duurzamer dan puur zilver alleen. Zilvererts wordt uit de grond gewonnen en vervolgens verhit tot het vloeibaar wordt, waardoor het pure zilver van de andere elementen kan worden gescheiden. Het vloeibare zilver wordt vervolgens in mallen gegoten om er baren of munten van te maken.

Hoe herken ik echt zilver, nep zilver en verzilverde sieraden?

Verzilverde juwelen bestaan uit een basismetaal (meestal koper) bedekt met een dun laagje zilver. Deze laag bedekt alleen het oppervlak van het onderliggende metaal en kan in de loop der tijd wegslijten. Verzilverde sieraden kunnen er nog steeds mooi uitzien, maar moeten af en toe worden gepoetst om hun glans te behouden.

Nep zilver is gemakkelijk te herkennen door goed te kijken. Nepzilver heeft vaak een onnatuurlijke glans of kleur, en ruwe randen of onvolkomenheden in de afwerking die bij echt zilver niet te zien zijn. Bovendien voelt nep zilver meestal lichter aan dan echt zilver vanwege de lagere dichtheid.

Moet ik investeren in zilver?

Zilver wordt al lang beschouwd als een goede investering vanwege zijn vermogen om in de loop van de tijd in waarde te stijgen en zijn waarde te behouden in perioden van economische onzekerheid of achteruitgang. Een aantal landen gebruikt zilveren munten als betaalmiddel in plaats van papiergeld, waaruit blijkt dat zij geloven in de blijvende waarde van het edelmetaal zelf. Als gevolg hiervan kopen en verkopen veel mensen fysiek zilver op de open markt als beleggingsstrategie of om vermogen op termijn op te slaan. Natuurlijk is dit net als elke belegging geen zekerheid en bestaat er geen manier om gegarandeerd rendement te halen.

Kan ik veilig zilver kopen?

Als u zilveren sieraden of munten koopt, zorg er dan altijd voor dat u bij een gerenommeerde handelaar koopt die u duidelijke informatie geeft over de zuiverheid, herkomst en staat van het artikel voordat u tot aankoop overgaat. Zoek naar keurmerken van erkende organisaties, zoals het London Assay Office, die aangeven dat het artikel aan bepaalde normen voor authenticiteit en kwaliteitsgarantie voldoet. Overweeg bovendien om samen te werken met een gecertificeerde taxateur die u een onbevooroordeelde beoordeling kan geven van elk stuk dat u wilt kopen voordat u een financiële verplichting aangaat.

Conclusie

Kortom, zilver is een ongelooflijk waardevol materiaal waarmee prachtige sieraden kunnen worden gemaakt die generaties lang meegaan. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen deze voorwerpen nog jaren mooi blijven, terwijl ze bescherming bieden tegen inflatiedruk door een opslagplaats van rijkdom in de loop der tijd, evenals potentiële winsten als ze later op de open markt worden verkocht. Wees altijd voorzichtig bij het kopen van elk type zilverproduct door te zoeken naar garanties van echtheid en overleg te plegen met deskundige professionals voordat u uw zuurverdiende geld investeert in iets waar u niet zeker van bent. Lees ook altijd eerst de reviews van een winkel of handelaar voordat u tot aankoop overgaat, dit kan veel teleurstellingen voorkomen.

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.