Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Inhoudsopgave

zorgverzekering

Hoe zat het ook alweer? Je wilt graag je zorgverzekering aanpassen of zelfs overstappen naar een andere aanbieder. Maar wanneer kan dat precies en wat zijn mijn rechten? Je kunt maar één keer per jaar overstappen, namelijk tussen half november en eind december.

Weet je nog niet wat je volgende zorgverzekeraar wordt, maar weet je wel al dat je wilt overstappen? Zeg dan je zorgverzekering vóór 31 december op. Dan heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe passende aanbieding te vinden. Verzekeraars bieden tijdens deze periode ook flink tegen elkaar op met kortingen en bijvoorbeeld welkomstcadeaus of bonussen. Aan de andere kant zijn zorgverzekeraars ook geneigd om juist het langer blijven te belonen met blijfkortingen of het aanbieden van een geschenk.

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij tussentijds overstappen of aansluiten wel mogelijk is. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden, dan blijft de naamhouder bij dezelfde verzekeraar en kan de scheidende partner een nieuwe verzekering afsluiten bij een andere aanbieder. Ook als je vanuit het buitenland komt, bijvoorbeeld omdat je daar gewoon of gewerkt hebt, kun je gedurende het jaar een zorgverzekering afsluiten. Ook is het natuurlijk voor jongvolwassenen die 18 worden belangrijk om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Blijven waar je bent is dan ook een optie, maar check dan wel of de voorwaarden voor jou nog steeds gunstig zijn! Je nieuwe verzekering gaat in op de eerste van de eerstvolgende maand na je verjaardag.

Er is nog een belangrijke uitzondering. Als een zorgverzekeraar de voorwaarden wijzigt gedurende het lopende jaar, en jij hier als verzekerde wordt benadeeld, heb jij als consument het recht om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Houdt dit dus altijd goed in de gaten wanneer jij bericht krijgt van jouw verzekeraar! De verzekeraar is verplicht dit duidelijk te melden, dus je hoeft niet bang te zijn dat je gedurende het jaar opeens andere voorwaarden hebt dan aan het begin van je verzekering.

Wij horen veel gezegd worden dat het altijd zou lonen om over te stappen, elk jaar weer. Dit kan zeker het geval zijn, maar staat je hier niet blind op. Veel zorgverzekeraars is er veel aangelegen om jou te behouden als klant, die zullen je ook een mooie aanbieding kunnen doen. Zoek met een open blik uit welke aanbieder voor je het meest geschikt is, zowel je huidige als potentiële nieuwe zorgverzekeraars, en vergeet hierbij ook niet de reviews op te zoeken van klanten die jou voor zijn gegaan!

TIP: Een goede zorgverzekering is maatwerk en erg persoonlijk. Heb jij liever een zo laag mogelijke premie en zet je dus je eigen risico maximaal bij een basisverzekering? Of wil je juist niet voor verrassingen komen te staan en kies je voor een zeer uitgebreid pakket, maar neem je hierbij de extra kosten voor lief. Ook zaken waarvan je al weet dat ze voor jou van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld fysio behandeling, astma medicatie of alternatieve behandelingen kun je het beste allemaal meenemen in je berekening om tot een goed eindoordeel te komen.

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.