Bestaat er gezond snoepgoed?

Zeer veel mensen zijn continu op zoek naar de beste en gezondste snoepjes. Eigenlijk is de vraag niet of er gezond snoepgoed bestaat, maar vooral welk snoepgoed het minst ongezond is.

Inhoudsopgave

gezond snoepgoed

Zeer veel mensen zijn continu op zoek naar de beste en gezondste snoepjes. Eigenlijk is de vraag niet of er gezond snoepgoed bestaat, maar vooral welk snoepgoed het minst ongezond is. Kortgezegd is snoepgoed dat suiker bevat eigenlijk altijd ongezond. Hierin zijn natuurlijk wel gradaties te maken, er is snoep met weinig suiker en snoep met heel veel suiker. Maar dat is niet het enige dat bepaald of snoepjes goed of slecht zijn.

Bestaan er alternatieven?

Zo zijn er tegenwoordig vele alternatieven op suiker, denk aan verschillende kunstmatige zoetstoffen, maar ook aan natuurlijke zoetstof zoals stevia. Stevia is een kruid dat van nature een zoete smaak afgeeft, zonder dat slechte eigenschappen van suiker. De smaak is wel een beetje wennen voor de meeste mensen, waardoor het voor gangbaar snoepgoed niet echt geschikt is, het wordt vooral gebruikt om thee te zoeten. Ook de andere alternatieven voor suiker hebben verschillende voordelen en nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook honing gebruiken, maar ook dat bevat van nature suikers.

Er zijn tegenwoordig veel betere alternatieven op de markt voor traditioneel snoepgoed. Soms hebben we zelf niet meer door hoe slecht deze eigenlijk voor de gezondheid zijn, omdat ze bijvoorbeeld al sinds onze jeugd bijna dagelijks worden gegeten of omdat ze onderdeel zijn van een dagelijks gebruik. Enkele snoepjes kunnen natuurlijk geen kwaad, maar toch kan het nuttig zijn een gezonder alternatief te zoeken. Hierbij is soms bijvoorbeeld biologisch snoepgoed of natuurlijk snoepgoed wat beter dan kunstmatig geproduceerde snoepjes.

In de reclame

Laat je niet te veel verleiden in de supermarkt of leiden door reclames. Vaak wordt op een slimme manier de indruk gewekt dat snoep minder ongezond is dan je denkt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met teksten zoals: 25% minder suiker. Dat zegt eigenlijk helemaal niet zoveel, want dat kan nog steeds betekenen dat er ontzettend veel suiker in een product zit. Ook snoepjes met groente of fruit erin verwerkt kun je meestal vrij snel ontkrachten als gezond alternatief. Lees altijd even de ingrediënten op de verpakking en bekijk de voedingstabel die daar verplicht op moet staan. Zo weet je precies wat er in het product verwerkt zit!

 In plaats van het zoeken naar gezond snoepgoed is het wellicht beter om te accepteren dat snoepen nu eenmaal niet gezond is en om daarmee zoveel mogelijk maat te houden. Daardoor leer je meer te genieten van de momentjes dat je een snoepje eet in plaats van grotere hoeveelheden te willen eten die slecht voor je zijn en waarschijnlijk helemaal niet zoveel toevoegen. Je eet deze hoeveelheden waarschijnlijk meer uit gewoonte dan dat je elk snoepje nog steeds erg lekker vindt. 

Zijn er alternatieven?

Je kunt ook daadwerkelijk op zoek naar een gezond alternatief op snoepen, want dat bestaat wel degelijk! Voordat je nu teveel verwacht, gaat het hier over een ander soort voeding als alternatief op snoep. Suiker is relatief gemakkelijk om te ontwennen, als je nooit meer suiker zou eten mis je dit na een relatief kort tijdsbestek ook helemaal niet meer. Op die manier kun je dus overstappen op bijvoorbeeld noten, gedroogde vruchten of rauwe pinda’s. Die zijn veel gezonder en net zo lekker als suikerrijk snoepgoed, als je jezelf de kans geeft eraan te wennen. Let er wel op dat deze alsnog veel calorieën bevatten, dus het is verstandig nog steeds maat te houden als je hiervan eet.

Er zijn wel types snoepgoed dat niet echt als snoep gekwalificeerd kan worden, dat wel als gezonde snack kan gelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zoute popcorn, gepofte rijst of maiswafels. Die bevatten geen of weinig suikers en kunnen dus in een kleine hoeveelheid als verantwoorde snack worden gezien. Ook als je houdt van een bakje kwark of yoghurt met gedroogde vruchten of rauwe cacao kan dit een heerlijk momentje zijn die voelt als volwaardig snoepen.

Zelf blijven nadenken

Het komt er op neer dat, zoals bij de meeste onderwerpen als het gaat om voeding, het belangrijk is om logisch te blijven nadenken. Een klein beetje snoep op zijn tijd is natuurlijk helemaal niet zo erg. Te veel van iets eten is meestal niet goed. Houdt er rekening mee dat je in de supermarkt op allerlei manieren wordt verleid en probeer niet met honger naar de winkel te gaan. Zo voorkom je dat je thuiskomt met allemaal snoepjes en koekjes die je uiteindelijk op een zwak moment niet meer kan weerstaan. Geniet op een verantwoorde manier en zorg goed voor jezelf!

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.