Nieuws

Hoe herken ik een nephorloge?

nephorloge

Hoe herken ik een nephorloge?

De markt voor horloges is groot en onoverzichtelijk. Er zijn zeer veel winkels, webshops en online platforms waar horloges worden aangeboden. Zowel nieuwe als gebruikte horloges zijn momenteel erg populair. Dit maakt dat de prijzen voor horloges hoog liggen, en dat maakt ze ook aantrekkelijk voor oplichters en vervalsers. Maar hoe herken ik nu of het horloge dat ik wil gaan kopen nep zou kunnen zijn? Kortom: Hoe onderscheid ik een authentiek horloge van een nephorloge en voorkom ik dat ik word opgelicht?

De allereerste stap klinkt misschien logisch, maar is desalniettemin erg belangrijk. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Als je een mooie luxe horloge ziet, dat een erg lage prijs heeft, vraag je dan af waarom de verkoper dit zou doen? De meeste van dit soort horloges zijn ofwel nep, ofwel gestolen. Wees dus erg voorzichtig met aanbiedingen die ongeloofwaardig zijn, de praktijk leert dat dit meestal ook inderdaad leidt tot teleurstellingen.

De makkelijkste snelle manieren om een horloge te controleren zijn vooral als je het horloge fysiek in je handen kunt hebben. Op die manier kun je voelen of het gewicht klopt en of het authentiek aanvoelt. Daarnaast geldt voor dure Zwitserse horloges meestal dat ze niet tikken, en dat goedkope namaakhorloges wel tikken. Houdt dus het horloge aan je oor en luister goed of het horloge geruisloos loopt. Daarnaast kun je bij slechte vervalsingen vaak overduidelijke dingen herkennen die aangeven dat het niet klopt. Zo staat bijvoorbeeld het logo niet helemaal in het midden of zijn er subtiele details die ontbreken of die niet helemaal correct zijn nagemaakt. Ook de belettering en het serienummer zijn goede onderdelen om te controleren.

Als je je horloge online gaat bestellen is dit natuurlijk lastiger. Hoe kun je op basis van de foto’s en gegevens die je online kunt vinden nu bepalen of een horloge wel echt is? Het eerste waar je altijd op moet vertrouwen, is je gevoel. Als je op basis van de foto’s op een website twijfelt over de echtheid, is dat eigenlijk al reden genoeg om verder te zoeken. Daarnaast is het slim om de reviews over de verkoper te lezen. Als er honderden of duizenden kopers voor jou zijn geweest, die allemaal tevreden zijn en kunnen bevestigen dat hun horloge echt is, kun je dit als een goede indicatie zien dat dat voor jou ook geldt. Het is geen garantie, maar het is een goed begin. Let hierbij wel op dat de reviews onafhankelijk worden verzameld, anders kun je er niet op vertrouwen.

Vervolgens kan het nog gebeuren dat een horloge van origine authentiek is, maar dat er veel aan is gerepareerd of vervangen waardoor de waarde is gedaald. Sommige verkopers proberen dit te verbloemen of voeren een te hoge prijs voor horloges waar niet alle onderdelen meer origineel zijn. Ook hierbij is het verstandig goed onderzoek te doen. Als je nog twijfelt is het misschien verstandig de koop niet te sluiten, of van te voren een onafhankelijke expert te raadplegen. Vooral op veilingsites komt het veel voor dat horloges wel echt zijn, maar eigenlijk een lagere prijs zouden moeten hebben vanwege reparaties of revisies.

Een fout die veel mensen maken is de aanname dat nephorloges alleen voorkomen bij dure merken. Iedereen weet natuurlijk wel dat er ontzettend veel namaak Rolexen, Breitlings en IWC’s bestaan. Er zijn zelfs fabrikanten die ze kopiëren onder hun eigen merk. Dan koop je dus een horloge dat eruit ziet als een Rolex maar dat geen nep beeldmerk heeft. Juist horloges in het middensegment zijn ook zeer interessant voor vervalsers. Omdat een horloge met een extreem hoge waarde goed gecontroleerd worden is het ook veel moeilijker een vervalsing te maken die niet wordt ontdekt. Horloges waar mensen wat minder aan uitgeven hoeven ook minder nauwkeurig te worden nagemaakt. Maak dus niet de fout om te denken, dat horloges die niet zo duur zijn als een Rolex, ook niet vervalst kunnen worden.

Een moeilijke markt om authentieke horloges te vinden is die van de vintage designerhorloges. Dit segment is zeer populair geworden en daardoor trekt dat ook oplichters aan. Het voordeel voor kwaadwillenden, is dat veel oudere modellen haast niet meer bestaan en dat er zeer weinig informatie beschikbaar is. Je kunt je voorstellen dat een Cartier of Rolex uit 1960 minder goed gedocumenteerd is dan eentje die vorig jaar is gepresenteerd. Daardoor kan het een grote uitdaging zijn om een goede vervalsing te ontmaskeren. Als je interesse hebt in dit soort horloges raden wij je aan om deze alleen aan te schaffen bij een gecertificeerde verkoper met een zeer goede reputatie.

De aanschaf van een duur horloge kan een zeer leuke maar ook stressvolle bezigheid zijn. Neem daarom geen overhaaste beslissingen. Als je twijfelt, loont het om een taxateur te zoeken om het horloge te beoordelen. Als de verkoper niets te verbergen heeft, zal hij ook geen problemen hebben met jouw verzoek om het horloge te laten controleren door een derde partij. Als je geen goed gevoel hebt bij het aanschaffen van een vintage horloge of een gebruikt horloge, kies dan gewoon voor een officiële merkdealer. Daar betaal je natuurlijk wel de nieuwprijs, maar dit scheelt je een hoop stress.

Koop geen horloge waarvan je weet dat het nep is. Niet alleen is het verboden, je houdt ook een markt in stand die misbruik maakt van de inspanningen die een merk heeft gedaan om bekend te worden. Deze merken vertegenwoordigen niet voor niets een flinke waarde, er wordt veel aandacht en geld gestopt in het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige horloges. Als je per ongeluk een nep horloge hebt gekocht, geef dit dan aan bij de juiste instanties.

Het belangrijkste bij het kopen van een horloge is het gebruiken van je gezond verstand. Zorg dat je niet overhaast keuzes maakt waar je later spijt van krijgt. Ook is het verstandig goed je vooronderzoek te doen, lees dus veel reviews en beoordelingen. Onderzoek hiernaast heel goed wat voor herkenbare punten jouw favoriete horloge heeft. Zo kun je die punten onderzoeken voor aanschaf en zorgen dat je geen miskoop doet. Een juwelier met een goede reputatie zal deze zeker niet zomaar willen verspelen. Succes!

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.