Waarom is het prijsverschil in meubilair zo groot?

Inhoudsopgave

meubilair

Waarom is het prijsverschil in meubilair zo groot?

We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Je gaat op zoek naar een nieuwe bank of een nieuwe eettafel. Op een gegeven moment heb je een meubelstuk gevonden dat naar smaak is. Je kijkt vervolgens op het prijskaartje en schrikt ontzettend van de prijs van het product. Het omgekeerde kan ook gebeuren, dat je een prachtig uitziende tafel tegenkomt die veel goedkoper is dan je zou verwachten. Waar komen deze prijsverschillen vandaan en wat zeggen ze bijvoorbeeld over de kwaliteit van het product?

De prijs van een artikel, en zeker de prijs van meubilair en dergelijke consumentengoederen, zijn eigenlijk altijd opgebouwd uit dezelfde componenten. Het maakt hierbij niet zoveel uit of het product duur of goedkoop is, de prijs is altijd een combinatie van een aantal factoren. De belangrijkste zaken waardoor de kosten van bijvoorbeeld een tafel worden bepaald zijn: Materiaalkosten, ontwerpkosten, arbeidsloon en transport. Natuurlijk spelen er nog andere dingen mee, maar op deze manier kun je grofweg de prijs van een product herleiden.

Als jij een product tegenkomt in een grote meubelzaak of een bekende woonboulevard, is de kans groot dat het meubelstuk dat jij op het oog hebt in meerdere huizen terug te vinden is. Het voordeel van een dergelijk meubel is dat deze in grote oplage worden gemaakt. Op die manier worden alle kosten, die hierboven zijn gespecificeerd, verdeeld over een groter aantal producten. Bijvoorbeeld het ontwerpen van een bankstel, kost voor een zeer uniek design object waarschijnlijk meer tijd dan voor een gangbare sofa. De oplage van het unieke bankstel is misschien maar enkele tientallen. Dat betekent dat de ontwerper betaald zal moeten worden van de opbrengsten van enkele tientallen stuks. Hierdoor is deze component vanzelfsprekend hoger dan wanneer het bankstel duizenden keren wordt verkocht.

Je kunt nog een stapje verder gaan en kiezen voor een maatwerk meubel. Hiermee zijn de mogelijkheden ontzettend flexibel. Waarschijnlijk is voor de maker iedere wens bespreekbaar. Uiteraard is het kostenplaatje hiervoor meestal heel anders dan voor een meubelstuk uit de winkel. Maatwerk is nu eenmaal erg duur, dat is verstandig om van te voren rekening mee te houden. Mocht je toch voor maatwerk kiezen is het verstandig de prijs vooraf duidelijk vast te leggen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als het product toch veel duurder blijkt te worden dan afgesproken.

Materialen als staal en hout zijn ontzettend gevoelig voor prijsschommelingen. Dit komt doordat deze grondstoffen erg gewild zijn in verschillende branches en de aanvoer niet altijd stabiel is. Daarom zal een houten tafel met stalen poten bijvoorbeeld erg in prijs kunnen verschillen gedurende de tijd. Als het hout op de wereldmarkt goedkoop is dan worden de houten tafels vanzelf ook weer goedkoper. Als het hout schaars is moet er meer worden betaald door de producent, daarbij komt ook nog dat de schaarste toeneemt, wat ook zorgt voor een hogere verkoopprijs. Het lijkt misschien erg ingewikkeld om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van meubilair, maar bij een grote uitgave kan het toch lonen hier op te letten.

Een andere grote factor in de prijs is de winkel waar je deze aanschaft. Je kunt je voorstellen dat een grote winkel, met veel personeel en adviserende werknemers, ook veel kosten heeft om de winkel draaiende te houden. Dat moet dan vaak komen doordat de artikelen duurder worden verkocht dan bijvoorbeeld op internet gebeurt. Daar tegenover staat wel een stukje service, en dat je ergens terecht kunt als je bijvoorbeeld problemen hebt met levering. Online kun je heel gemakkelijk prijzen vergelijken, maar kun je het artikel niet eerst in het echt bekijken. Daarbij is het soms moeilijker contact te krijgen met de verkoper als er een probleem is.

Als je de tijd neemt om een goede deal te vinden, kan juist een fysieke winkel of woonboulevard weer erg interessant zijn. Producten als tafels, stoelen en bankstellen nemen erg veel plek in op de winkelvloer. Als die te lang onverkocht blijven is het voor de winkel belangrijk om die plek te gebruiken voor een product dat wel goed verkoopt. Dan gaat het product waarschijnlijk in de uitverkoop, en soms is het zelfs nog mogelijk een lagere prijs te onderhandelen dan op het prijskaartje staat. Op internet heb je dit effect minder, omdat de plekken in magazijnen minder kostbaar zijn.

Zoals je ziet is de prijs van een product een samenspel van vele verschillende zaken. Het is lang niet altijd zo dat een goedkope sofa van slechtere kwaliteit is dan een hele dure. Vaak is het wel zo dat, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat het verstandig is in ieder geval goed onderzoek te doen van tevoren. Lees bijvoorbeeld de reviews van andere consumenten die al eens zaken hebben gedaan met het betreffende bedrijf. Ook is het op steeds meer sites mogelijk om product reviews te lezen, die gaan dan specifiek over een bepaalde eettafel of een bankstel dat jij op het oog hebt. Zo kun je in ieder geval van te voren lezen of andere klanten tevreden zijn met hun aankoop.

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.