Nieuws

Is kruidenthee gezond?

kruidenthee

Is kruidenthee gezond?

In de moderne tijd wordt het steeds populairder om kruiden en kruidenthee te drinken bij bijvoorbeeld alledaagse kwaaltjes of voor de gezondheid. Maar werkt dit eigenlijk wel en is kruidenthee wel gezond voor je? Het is belangrijk dit serieus te nemen. Soms denken mensen dat, omdat kruiden nu eenmaal uit de natuur komen, dat ze daarom ook allemaal gezond en ongevaarlijk zijn. Dat is zeker niet het geval. Daarentegen zijn er wel zeer veel mooie kruiden met verschillende toegeschreven werkingen.

Het is je misschien wel eens opgevallen dat er jaren geleden ontzettend veel informatie online te vinden was over de werking van verschillende kruiden. Bij een zakje kruidenthee in een webshop kun je uitgebreid lezen over waar dat allemaal goed voor zou zijn. Door strenge regels, onder andere vanuit de Europese Unie, is het niet meer toegestaan om dit soort werkzaamheden te benoemen. Dit is tegenwoordig onderhevig aan strenge eisen, waaronder goedkeuring, zoals dat met medicijnen ook gebeurt. Niet iedereen is het hiermee eens, omdat ze van mening zijn dat belangrijke aspecten van sommige kruiden nu niet meer mogen worden vermeldt.

Website die zelf geen kruiden verkopen mogen overigens nog wel informatie verschaffen over de werkzaamheid die wordt toebedeeld aan bepaalde soorten kruiden. Echter, als zij bijvoorbeeld adverteren voor webshops waar deze te koop zijn, zijn deze websites al in overtreding. Dit leidt ertoe dat de hoeveelheid informatie die online te vinden is tegenwoordig veel beperkter is. Sommige gangbare medicijnen werken ook met een kruiden exponent. Maar dit is dan een bewezen effect dat is goedgekeurd door een controlerende instantie.

Maar hoe weet ik dan of een bepaalde kruidenthee wel gezond is, of welk kruid ik moet gebruiken bij verschillende kwalen? Vaak is het zo dat, als jij je vraag gericht stelt aan een bedrijf of specialist, dat zij jou wel mogen antwoorden op basis van hun kennis. Het betreft hier dan geen openbare informatie, maar zij geven enkel antwoord op jouw vraag. Als je dus op zoek bent naar een bepaald kruidenmiddel, kun je altijd een specialist raadplegen. Denk hierbij aan een drogist, een apotheker, of bijvoorbeeld een natuurarts. 

Zoals eerder aangegeven is het niet verstandig om zomaar, zonder informatie in te winnen, bepaalde kruidenmiddelen te gaan gebruiken. Hoewel dit natuurproducten zijn, kunnen sommige kruiden ongewenste effecten hebben. Soms werken ze bijvoorbeeld niet goed samen met bepaalde medicijnen, of kunnen ze bij grote hoeveelheden ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Als je alleen gebruik wilt maken van wetenschappelijk goedgekeurde kruiden dan kun je het overzicht hiervan online terugvinden.

Vooral hele gangbare kruiden zijn tegenwoordig wetenschappelijk gekeurd. Dit komt simpelweg doordat de kosten hiervan hoog liggen, en een bedrijf natuurlijk wel deze kosten wil terugverdienen als ze het kruid laten goedkeuren. Daarom kom je op de lijst van goedgekeurde kruiden vooral hele bekende tegen zoals kamille, lavendel of valeriaan. Er zijn echter duizenden verschillende kruiden, met evenzoveel toegeschreven werkzaamheden. Als dit jouw interesse heeft zijn er zeel veel website, boeken en naslagwerken te vinden boordevol informatie over bekende en onbekende kruidensoorten. 

Let bij het aanschaffen van kruiden in ieder geval op dat deze van goede kwaliteit zijn. Los van de werkzaamheden is dit ook van invloed op de smaak en bijvoorbeeld op de aanwezigheid van toevoegingen. Thee van lage kwaliteit kan ongewenste toevoegingen bevatten en kan een wrange of slechte smaak hebben. Let ook op hoe de kruiden zijn gesneden. Als jij thee wilt zetten van een bepaalde kruidensoort, is het wel handig als deze gesneden is. Daarentegen is een te fijne maling ook niet handig, omdat je dan misschien kleine stukjes in je thee hebt.

Er zijn tegenwoordig ook veel mixturen en melanges te koop. Soms hebben deze namen die de suggestie wekken dat ze een bepaald effect hebben. Bijvoorbeeld thee voor een goed gemoed, rustgevend is of thee die zorgt voor een prettige nachtrust. Dit is dan meestal gebaseerd op de aanwezigheid van een goedgekeurd kruid waar deze werking aan is toegeschreven. Of de werkzaamheid ook aanwezig is is zeer persoonlijk. Sommige mensen zweren bij bepaalde theesoorten, anderen geven aan hier geen enkel effect van te merken. De wereld van kruiden en kruidenthee is groot en bijzonder. Nog lang niet alles is bekend, waardoor het door veel mensen wordt aangegrepen, zowel in positieve als in negatieve zin.

Juist bij dit soort onderwerpen is het raadzaam altijd de reviews te lezen voordat je overgaat tot een aankoop. Hiermee kun je erachter komen hoe de ervaringen van anderen zijn geweest die jou voorgingen. Consumenten die reviews schrijven zijn over het algemeen zeer eerlijk en hebben weinig reden om valse informatie te verschaffen. Dat geldt natuurlijk alleen voor gecontroleerde reviews. Dit biedt geen echte garanties maar geeft wel wat meer houvast bij het maken van bepaalde keuzes op het gebied van kruidenthee. Ook de winkel waar jij je aankoop wilt doen heeft ongetwijfeld reviews op internet staan. Hiermee voorkom je dat jouw bestelling tegenvalt of dat bijvoorbeeld de kwaliteit van de kruiden niet voldoet aan de verwachtingen.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.