Hoe herken ik neppe cosmetica en parfum?

Inhoudsopgave

cosmetica

Hoe herken ik neppe cosmetica en parfum?

Er is altijd een levendige handel geweest in neppe producten en namaak artikelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al zeer lang op markten of door verkopers die rechtstreeks verkopen aan consumenten. Met de komst van het internet is de markt voor neppe cosmetica en parfum nog veel groter geworden. Ook is er veel meer geld in te verdienen. Daardoor worden de producten steeds moeilijker van echt te onderscheiden en worden verkopers van nepproducten steeds slimmer. Maar er zijn manieren om echt en nep te onderscheiden, daar gaan we hieronder wat verder op in.

Allereerst vraag je je misschien af waarom het belangrijk is dat je een echt product gebruikt. Soms kan een nepartikel veel goedkoper zijn en naar jouw idee net zo goed werken. Dus waarom zou je jezelf dan niet geld besparen door een goedkoop namaakproduct te kopen? De hoofdreden is natuurlijk dat het verboden is. Het is tegen de wet om bewust namaakproducten te kopen. Dit is voor sommige mensen niet genoeg reden om het niet te doen, maar het is wel iets dat serieus genomen zou moeten worden.

De belangrijkste reden voor jouzelf als gebruiker is: Je weet niet precies welke ingrediënten zijn gebruikt om het namaakartikel te maken. Dit is erg belangrijk! Cosmetica en parfum van bekende merken wordt altijd uitvoerig getest en gekeurd, allerlei keuringen moeten worden doorstaan voordat een product op de markt mag komen. Dit garandeert jou als consument dat het product dat je gebruikt veilig is en dat het daadwerkelijk de inhoudsstoffen bevat die ook op het etiket staan. Nepartikelen hebben al deze garanties niet, je hebt dus geen idee wat je op je huid smeert of op je lichaam spuit. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Misschien ben je wel allergisch voor een bepaalde stof of zijn er erg sterke chemicaliën gebruikt die een slechte uitwerking hebben op jouw gezondheid. Dit soort risico’s zijn vele malen groter als je bewust een nepartikel aankoopt.

Een ander belangrijk onderdeel is de manier waarop producten worden getest. Er zijn tegenwoordig veel regels voor het testen van cosmetica, en dan met name op het gebied van dierproeven. Als jij het belangrijk vindt dat de producten op een humane manier zijn geproduceerd, zonder wreedheden en proeven op dieren, wil je er wel vanuit kunnen gaan dat dit ook wordt nageleefd. Als jij een nep product koopt ben je misschien wel mede verantwoordelijk voor bepaalde dierproeven, je kunt dit nooit helemaal uitsluiten. Bekende cosmetica merken worden hier uitgebreid op beoordeeld en moeten zich ook vaak verantwoorden. Zo kun jij gebruik maken van gegarandeerde “Cruelty Free” producten.

Maar hoe kun je nu zeker weten dat het producten dat je aankoopt ook authentiek is? Hoe weet je zeker dat een verkoper op een online marktplaats jou niet misleid door een namaak product op te sturen? Hier zijn een aantal manieren voor. Allereerst is het goed om je niet te laten leiden door deals die te mooi lijken om waar te zijn. Meestal is dat namelijk ook zo. Veel cosmetica is behoorlijk prijsvast. Als jij jouw favoriete parfum opeens voor de helft van de prijs tegenkomt kun je je afvragen hoe dat komt. Het is dan verstandig om extra waakzaam te zijn. Check bij “nieuwe” producten van jouw favoriete merk ook altijd even of deze wel echt bestaan. Soms zijn vervalsers erg creatief met het maken van dit soort producten.

Controleer de verpakking goed. Cosmeticamerken zijn natuurlijk ook op de hoogte van het probleem van vervalsing. Daarom zullen wij verpakkingen altijd met een fabrieksseal uitleveren. Als deze is verbroken weet je niet meer zeker of de inhoud wel ongewijzigd is gebleven en is het verstandig contact op te nemen met de verkoper of leverancier. Bekijk ook goed of het logo en het doosje wel precies correct zijn en overeenkomen met de plaatjes op internet. Soms proberen vervalsers onder vervolging uit te komen door een artikel net even anders te maken en dan te beweren dat het een eigen merk is.

Bij twijfel is het ook goed om de verkoper even te contacteren. Als jij bij een vertrouwde webshop of grote winkel een aankoop doet, zullen ze het geen probleem vinden jou verder te helpen met je vragen. Als je op een online marktplaats een product koopt van een particulier, vraag dan altijd even het bonnetje of bewijs van aankoop. Dat geeft weer wat extra zekerheid.

Goed om te benoemen is dat niet alleen grote webshops of grote bedrijven je kunnen helpen met authentieke cosmetica en parfum. Er zijn juist ook kleinere bedrijven waar je zeer goed terecht kan voor interessante deals op cosmetica. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die dezelfde producten uitbrengen in veel verschillende landen. Als het product in het ene land goedkoper is dan in een ander land, zijn er slimme handelaren die deze producten importeren. Hierdoor kun je dus een verpakking ontvangen in een andere taal, maar wel goedkoper je aankoop doen. Dit moet dan natuurlijk wel duidelijk van tevoren zijn vermeld.

Natuurlijk is het altijd een goed idee om voordat je tot aankoop over gaat, even de reviews te lezen over de verkoper waarmee jij in zee wilt gaan. Consumenten die jou voorgingen hebben hierin hun ervaringen al gedeeld. Als een verkoper veel negatieve beoordelingen krijgt, bijvoorbeeld met twijfels over de echtheid van producten, kun jij een andere webshop zoeken. Zo voorkom je dat je gewild of ongewild met een nep product zit opgescheept, met alle gevolgen van dien.

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.