Werkt een zoutlamp echt?

Inhoudsopgave

zoutlamp

Werkt een zoutlamp echt?

In vele huishoudens vindt je tegenwoordig één of meerdere himalaya zoutlampen terug. Deze lampen zijn de laatste jaren zeer populair geworden. Vanuit een niche waar maar een paar mensen wisten van het bestaan van deze lampen, vindt je ze tegenwoordig ook terug in gangbare woonwinkels en bijvoorbeeld reformzaken. Maar wat is nu eigenlijk het effect van deze zoutlampen, en werken ze echt?

De meest verkochte zoutlamp is die van het roze himalayazout. Er zijn echter nog meer soorten in de markt. Zo is het ook mogelijk om een lamp te kopen van wit, rood, grijs en zelfs groen himalayazout. Hoe zeldzamer het zout, hoe hoger de prijs van de lamp. Himalayazout komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit het himalayagebergte. Honderden miljoenen jaren geleden lag dit gebergte onder zeeniveau. Het zout dat is afgezet wordt tegenwoordig gewonnen in Pakistan en India. Dit zout is eetbaar, maar kan dus ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld lampen.

Door de mooie kleur is het zout populair bij veel chef koks. Ook is de smaak een stuk milder dan gangbaar zeezout waardoor doseren makkelijker is. Er zijn van nature zeer veel mineralen aanwezig in himalayazout. Hierdoor wordt het door sommige mensen als zeer gezond gezien, en een goed alternatief op gangbaar zout. Er zijn zelfs gezondheidstoepassingen zoals drinkkuren met dit zout, daarnaast wordt het toegepast in vele voedingsmiddelen.

De zoutlampen worden verkocht om een positief effect te hebben in de ruimte waar ze staan. Er wordt hierbij aangehouden dat elke kilogram die de lamp weegt, goed is voor 4 kubieke meter ruimte. De lampen geven een warm en rustgevend licht, maar ze worden zelfs geroemd omdat zij een zuiverende werking zouden hebben op de ruimte waar ze in staan. Er zijn uiteraard geen wetenschappelijke bewijzen voor deze werking, maar de gloed van de lampen wordt door vele mensen als zeer prettig ervaren. Zo worden ze veel toegepast als nachtlampje in kinderkamers of als tafellamp voor een prettige sfeer tijdens de maaltijd.

Door de populariteit van de lampen worden ze tegenwoordig in allerlei vormen, kleuren en formaten verkocht. Het is zelfs mogelijk om hele grote zoutlampen van wel 150 kilo aan te schaffen. Daarnaast worden de lampen in vele soorten figuren geslepen. Zo kun je lampen kopen in de vorm van een piramide, een engeltje of een bloem. De meeste lampen gebruiken allemaal dezelfde fitting met hetzelfde soort lampje. Dit is handig omdat je op die manier gemakkelijk voor vervanging kan zorgen als het lampje stuk gaat. Het is mogelijk een gloeilampje te gebruiken maar er is ook LED verlichting beschikbaar voor in je zoutlamp.

Het positieve effect van het himalayazout wordt nog op meer plekken toegepast. Zo zijn er bij sommige spa’s en sauna’s speciale kamers ingericht die helemaal gemaakt zijn van blokken zout. Dit is voor sommige mensen een bijzondere ervaring, waar zij soms wekelijks gebruik van maken voor verschillende toepassingen. Deze kamers kunnen als zeer positief worden ervaren, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voorhanden over de daadwerkelijke positieve effecten van het himalayazout.

Of het himalayazout dus echt werkt laten wij in het midden. Wat vaststaat is dat als de lamp voor jou een prettig effect heeft, dat dit voldoende is om gebruik te maken van deze werking. De meeste mensen schaffen de himalaya zoutlampen aan vanwege de mooie uitstraling en de prettige warme gloed die ze geven. Overigens wordt de lamp zelf niet warm, deze blijft op kamertemperatuur. Voordat je een zoutlamp gaat aanschaffen raden we je aan goed na te denken over het formaat. Als je immers verkeerd kiest, is het retourneren van bijvoorbeeld een 20 kilo zware lamp een flinke klus.

Let bij het bestellen op dat je dit doet bij een betrouwbare verkoper. Doordat dit product uit Azië komt zijn er ook veel namaak lampen in omloop. Een goede test als je de lamp ontvangt is of deze ook daadwerkelijk zout smaakt, het zou immers een groot blok zout moeten zijn. Tevens is het nuttig om de lamp op de weegschaal te zetten na ontvangst. Zo weet je of die wel echt zo zwaar is als de verkoper beweert heeft. Lees voordat je tot aankoop overgaat ook altijd eerst de reviews op internet. Zo voorkom je teleurstellingen en kun je snel genieten van een mooie zoutlamp in jouw huis.

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.