Nieuws

Is rooibosthee gezond?

rooibosthee

Is rooibosthee gezond?

Rooibos thee is één van de bekendste theesoorten die over de hele wereld wordt gedronken. De productie hiervan gebeurt nog steeds in Zuid-Afrika, waar deze thee haar oorsprong vindt. Thee is nog steeds het meest gedronken drankje ter wereld. Op ieder continent en in vele landen hebben ze een eigen soort thee of een manier van drinken die eigen is voor die regio.

Rooibos is bijzonder omdat het eigenlijk helemaal geen thee is. Het is een struik die alleen groeit in Zuid-Afrika vanwege de bijzondere omstandigheden daar waar deze struik goed in gedijt. Dat je hier lekkere thee mee kan zetten is eigenlijk pas sinds de 20e eeuw echt breed bekend. Sindsdien is de populariteit snel gegroeid en nog steeds is rooibos een groot onderdeel van vele assortimenten thee, zowel van grote producenten als van speciaalzaken.

De smaak van rooibos is zoet en mild, waardoor bijna iedereen het lekker vindt. Daarnaast staat het bekend als zeer gezond, met een scala aan toegeschreven positieve effecten. Deze zijn lang niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd, maar sommige wel. Zo zit er van nature veel vitamine C in deze struik. Daarnaast heeft het een verzachtende werking op de spijsvertering en bevordert het de spijsvertering. 

Een ander groot voordeel is dat de thee geen enkele cafeïne bevat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld groene thee en zwarte thee. Hierdoor kun je deze thee ook laat in de avond drinken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je wakker wordt gehouden door de cafeïne. Dit maakt het geschikt voor ieder moment van de dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. 

Wist je dat Rooibos ook gedronken kan worden door kleine kinderen en zelfs baby’s? Zij vinden het vaak lekker en het helpt daarnaast bij maagkrampjes voor baby’s die vaak voorkomen. Ook voor wat oudere kinderen kan het een heerlijke gezonde toevoeging zijn aan het voedingspatroon. Let er vanzelfsprekend wel op dat de thee flink is afgekoeld voordat je deze laat drinken. Ook is het van belang dat het natuurlijke en pure rooibos betreft, dus zonder smaakstoffen of toevoegingen. Het beste is om te kiezen voor biologische rooibos.

De bekende kleur van rooibos is de rode bekende kleur die zowel het product zelf als de thee heeft. Maar dit is eigenlijk een versie die al licht is gefermenteerd om de smaak op te halen. Het is echter ook mogelijk om ongefermenteerde rooibos te kopen en te drinken. Dit is de rooibos in de puurste vorm en deze is groen van kleur. Bij veel speciaalzaken kun je groene rooibos kopen en ook online kun je deze thee bestellen. 

Rooibos is een basis van vele theemelanges en smaakvariaties. Door de vriendelijke smaak is het bijzonder veelzijdig en smaakt het lekker met kruiden, bloesems, fruit en specerijen. Je kunt zeer veel melanges kopen, maar soms worden deze samengesteld met kunstmatige smaakstoffen. Als je dit niet wilt is het wellicht leuk om zelf te experimenten met je eigen rooibos. Deze melange kun je dan maken met een basis van rooibos en hier vervolgens zelf je favoriete gedroogde vruchten of kruiden aan toe te voegen. Ook als Chai Tea is rooibos heerlijk!

Om op de openingsvraag terug te komen: Ja rooibos kunnen we zeker bestempelen als gezond. Door de van nature aanwezige gezonde inhoud kun je zonder problemen genieten van een heerlijke kop rooibosthee en tegelijkertijd profiteren van de voordelen op je gezondheid. Rooibos kan zowel warm als koud worden gedronken. Het zetten van een kop rooibosthee doe je met ongeveer 2 gram thee en met heet water. In tegenstelling tot normale thee mag het water gewoon koken op 100 graden. Daarna ongeveer 5 tot 7 minuten laten staan en vervolgens kun je genieten!

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.