Nieuws

Kan ik met de trein op vakantie?

trein

Kan ik met de trein op vakantie?

Het reizen per vliegtuig staat om meerdere redenen steeds meer onder druk. Steeds meer mensen hebben moeite met het maken van vliegreizen als die niet strikt noodzakelijk zijn. Maar natuurlijk willen we wel nog graag op vakantie en dat doen we volgens de statistieken nog altijd het liefst in het buitenland. Welke alternatieven zijn er dan voor vliegen en bieden die ook een goede ervaring om naar de vakantiebestemming te komen?

Omdat treinreizen zoveel populairder aan het worden is komen er natuurlijk ook steeds meer mogelijkheden om deze treinreis in te vullen. Of het nu gaat om het boeken van het ticket om heel goedkoop of juist heel luxe met de trein te reizen, of zelfs geheel verzorgde treinrondreizen! Het is tegenwoordig allemaal beschikbaar in de markt. Zeker op de korte en middellange afstanden worden vliegen minder populair, de trein is een heel goed alternatief.

Er komt ook een steeds luidere roep om vluchten op korte afstand zelfs te gaan verbieden, of anders heel erg duur te maken. Dit onder andere vanwege de overlast en de impact op het milieu van vliegreizen. Voor verre reizen is een goed alternatief niet zomaar gevonden, maar voor kortere reizen kun je bijvoorbeeld eens de nachttrein proberen. Misschien bevalt het wel veel beter dan vliegen.

Voordeel van het reizen met de trein is dat je instapt op een station. Dat is vaak dichter in de buurt dan een vliegveld, en ook de veiligheidseisen zijn veel minder streng. Hierdoor hoef je niet zo lang van te voren aanwezig te zijn, iets dat op een vliegveld wel nog steeds van je wordt gevraagd. Het kan dus voorkomen dat een treinreis wellicht langer lijkt, maar dat je uiteindelijke daadwerkelijke reistijd van A naar B misschien helemaal niet zo veel afwijkt ten opzichte van een vliegreis.

Een ander voordeel is dat de locatie van veel treinstations veel handiger is dan die van vliegvelden. Vliegvelden liggen vaak afgelegen en buiten de stad, terwijl je op sommige treinstations midden in de stad uit kan stappen. Zo begint je reis direct nadat je de trein verlaat, in plaats van dat je nog een uur in een bus of taxi moet zitten om bij je hotel te komen.

Naast de praktische overwegingen en het plezierige reizen, kan ook de impact die jouw reis op het milieu heeft een belangrijke reden voor je zijn. Er zijn verschillende websites waar jij precies uit kan rekenen hoeveel meer of minder impact jouw reis heeft afhankelijk van het transport dat jij kiest. Zo kun je ook nog met een goed gevoel op reis gaan zonder je schuldig te voelen op een te grote negatieve invloed op het milieu en de natuur.

Vraag je je af of het wel zin heeft om de trein te nemen en ga je een middellange reis maken? Een goede vuistregel is een reisafstand van 750 kilometer. Als je daaronder blijft is het een goede keuze om op zijn minst te kijken of de trein een optie kan zijn. Dit komt mede doordat het opstijgen en landen relatief gezien het meest vervuilende is aan jouw vliegreis. Als een vliegtuig eenmaal in de lucht is dan is de impact veel kleiner.

Jouw keuze voor een andere manier van reizen hangt natuurlijk ook samen met het comfort dat een transportmethode kan bieden. Het is ook gewoon belangrijk om lekker stressvrij en zorgeloos op reis te kunnen, als je veel moet overstappen of veel in de gaten moet houden terwijl je onderweg bent is dat geen lekkere manier van vakantie houden. Laat je daarom verrassen door de vele bedrijven die zich tegenwoordig bezighouden met bijvoorbeeld vakantie reizen per trein, boot, nachttrein of bus.

Want ook op reis gaan met een bus of met de auto kan een veel schonere en fijnere manier van reizen zijn voor bepaalde bestemmingen. Ook hiervoor is het belangrijk dit eerst van te voren goed uit te zoeken zodat je een weloverwogen keuze maakt. Ook hier kan het je soms verbazen hoe leuk en bijzonder een reis kan zijn, misschien is dit zelfs wel het hoogtepunt van je vakantie! Een autoreis door schitterend gebied of een treinreis waar je volop van het uitzicht kan genieten.

Ben jij benieuwd naar reisorganisaties of bedrijven die jouw unieke vakantie of treinreis kunnen gaan verzorgen? Net als in elke branche zijn hier goede en slechte bedrijven actief. Daarom is het verstandig altijd eerst de reviews te lezen over deze bedrijven. Zorg dat deze reviews onafhankelijk zijn geschreven. Alleen zo kom je erachter wat andere klanten voor jou vonden van de ervaring en kun jij de beste keuze maken. Een vakantie is immers een grote uitgave en zo vaak komt het niet voor. Het loont dus om even de tijd te nemen voor jouw beslissing. Fijne vakantie!

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.