Nieuws

Waarom beslaan mijn autoruiten in de herfst?

autoruiten

Waarom beslaan mijn autoruiten in de herfst?

Veel mensen herkennen dit fenomeen. Als het weer natter en kouder wordt buiten heb je opeens bij het binnenstappen van je auto beslagen spiegels en ruiten. Hoe ontstaat dit en nog belangrijker: Wat kun je eraan doen? Ieder jaar komt het weer terug dus het loont om er een keer aandacht aan te besteden.

Naast het feit dat het irritant is en storend als je ruiten beslagen zijn, is het ook gevaarlijk. De meeste mensen hebben toch de neiging weg te rijden voordat de condens op de ruiten weg is, wat zorgt voor een verminderd zicht. Wist je tevens dat er juist in de eerste minuten na vertrek statistisch gezien de meeste verkeersongelukken gebeuren? Daarom is het raadzaam eerst te zorgen dat de condens is opgelost.

In de maanden dat het kouder begint te worden, vaak in de herfst, begint dit probleem opeens weer voor te doen. Je stapt in de auto en de hele ruit is volledig beslagen. Dit komt doordat het buiten weer vochtiger en kouder wordt. Het verschil in temperatuur zorgt ervoor dat het vocht in de lucht condenseert op de ruiten. Je hebt misschien de neiging met je vingers of je handen wat weg te vegen, maar dat moet je zeker niet doen! Dan krijg je vettige strepen op de ruit die er erg lastig weer af gaan.

Het eerste dat je kunt doen is de ariconditioning van je auto aanzetten. Niet een klein beetje, maar op volle kracht en bij voorkeur gericht op de ruiten als je die mogelijkheid hebt. Dat zorgt er namelijk voor dat er vocht uit de lucht wordt gehaald en daardoor voor een drogere omgeving. Als je de mogelijkheid hebt om de verwarming op je ruiten aan te zetten en op je zijspiegels moet je dat ook zeker niet vergeten. Laat je ruitenwissers enkele keren heen en weer gaan zodat je goed kunt zien wanneer de condens aan de binnenkant is verdwenen.

Heb je heel erg last van dit probleem en lossen de airconditioning en/of de verwarming het niet snel genoeg op? Zorg er dan voor dat het probleem zich in eerste instantie minder voordoet! Je kunt bijvoorbeeld een zakje rijst bij je voorruit leggen als je uit je auto stapt zodra je thuiskomt. Dit onttrekt en absorbeert vocht waardoor deze minder op je ruit neerslaat. Ook kun je proberen speciale zakjes aanschaffen die het vocht uit de lucht halen. Ook door de binnenkant van je ruit regelmatig schoon te houden kun je zorgen dat er minder vocht aan blijft zitten en dat het zicht verbetert.

Een ander veelvoorkomende fout die mensen maken is dat ze de gewoonte hebben om vochtige spullen in de auto achter te laten. Bijvoorbeeld een paraplu die net uit de regen komt of een paar wandelschoenen waarmee in de regen is gelopen. Gedurende de nacht kan dit vocht op de ruiten slaan, dus door dat te voorkomen kun je veel irritatie en zelfs veiligheidsproblemen voorkomen voor wanneer je de volgende ochtend weg rijdt.

Als er gedurende de herfst na alle regen en nattigheid een keer een mooie dag verschijnt met een lekker zonnetje, zet dan even alle deuren of ramen van je auto open. Op die manier kun je de auto lekker laten doorluchten wat zorgt dat het vocht uit gemakkelijker uit de auto verdwijnt. Ook voor de geurtjes in de auto is het lekker om deze eens in de zoveel maanden even door te laten waaien.

Als je alle tips hebt uitgeprobeerd en het probleem blijft zich voordoen, dan is het misschien tijd om de rubbers van de deuren te vervangen, of de filters in het luchtfilter van de auto. Als je hier nog niet aan toe bent of je budget laat het niet toe, zijn er nog een aantal noodoplossingen waar je naar kunt grijpen. Die zijn wat minder orthodox maar kunnen heel goed werken.

Het laatste dat je kunt proberen is het insmeren van de binnenkant van je ruit met scheerschuim. Het vocht gaat hier namelijk aan hechten. Als je daarna met een droge doek de ruit afneemt zou dit een goed resultaat moeten opleveren. Welke van de bovenstaande tips je ook probeert, neem dit probleem wel serieus. Als er 1 keer iets gebeurt wat voorkomen had kunnen worden met het ontvochtigen van je ruiten zal je jezelf dit niet in dank afnemen. Zorg dus dat je lekker snel weer op pad kunt op een veilige manier!

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.