Nieuws

Wat is de beste honing?

honing

Wat is de beste honing?

Het is één van de wereldwijd bekendste voedingsmiddelen en in vrijwel ieder land hebben ze wel eigen smaken en soorten: Honing. Dit bijzondere product is onderwerp van veel discussies, blogs en ook mythes en fabeltjes. Maar hoe herken ik nu een goede pot honing? En misschien nog wel belangrijker: Hoe herken ik een slechte honing voordat ik deze heb aangeschaft?

Honing wordt over de hele wereld gegeten en wordt door vrijwel iedereen lekker gevonden. Honing komt voor uit de nectar die bijen uit bloemen halen, waarna zij deze meenemen naar de raat in het nest. Hier ontstaat vervolgens via een natuurlijk proces, waarbij de bijen onder anderen enzymen toevoegen aan het geheel, de honing. De karakteristieke smaak van de honing die jij lekker vindt komt door het soort bloem waaruit deze door de bijen is gewonnen.

Honingsoorten die veel mensen lekker vinden zijn bijvoorbeeld die uit zonnebloemen en de bekende acaciahoning. Deze zijn toegankelijk en lekker zoet. Er zijn ook soorten honing die bijvoorbeeld een fruitige of zelfs een mooie kruidige smaak hebben zoals tijmhoning. Er bestaan meer dan 100 soorten oorsprongen van honing, en daarna zijn er ook nog veel soorten waar extra met smaak is geëxperimenteerd. Als jij als honingliefhebber erachter wilt komen welke honing het lekkerste is, kun je ze allemaal lekker gaan proberen!

Naast honing komen er nog andere bijzondere natuurproducten uit de honingraten van de imker. Zo heb je bijvoorbeeld bijenwas, propolis en Royal Jelly. Dit zijn producten die ook ontstaan tijdens het leven van de bijen. De bijenwas kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor natuurlijke kaarsen of voor natuurlijk schoonmaakmiddel. Propolis wordt gebruikt voor allerlei gezondheidstoepassingen voor mensen en dieren. De Royal Jelly is de propolis die wordt gemaakt door de koninginnebij, en is daardoor zeldzaam en erg bijzonder.

De kwaliteit van honing is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de omgeving waarin de bijen leven, en vervolgens van het verwerkingsproces van de imker. Als de bijen hun nectar verzamelen in vervuild gebied, is de kans dat daar mooie, gezonde natuurproducten mee gemaakt kunnen worden helaas niet zo groot. Bijen die in een afgelegen omgeving hun honing maken geven over het algemeen betere kwaliteit. Dit maakt het ook zeer moeilijk om biologische honing te maken, omdat dan eisen worden gesteld aan de wijde omgeving waar de bijen zich bevinden. In veel landen zijn dit soort gebieden haast niet meer te vinden.

Vervolgens komt het aan op de verwerking van de imker en het bedrijf dat de honing klaar maakt voor de verkoop. Het is van belang dat de honing koud wordt geslingerd, als dit namelijk te heet gebeurt gaan de gezonde stoffen uit de honing. Ook is het watergehalte van zeer groot belang, als die namelijk maar een klein beetje afwijkt is de honing niet meer zo lang houdbaar, wat vervelend is voor de consument. Ook moet de honing zo snel mogelijk weer luchtdicht worden bewaard om de kwaliteit te behouden.

Honing wordt door bedrijven die het verwerken als het goed is op verschillende momenten getest. Verwerken zij bijvoorbeeld honing uit china, met daarin pollen die alleen in brazilië voorkomen? Dan weten zij dat er iets niet klopt en dat ze misschien de honing hebben vermengd. Ook moet het watergehalte kloppen, en mogen er geen stoffen aan de honing zijn toegevoegd. Echte natuurlijke honing bestaat voor 80% uit natuurlijke suikers, maar dat betekent niet dat het ongezond is. Dit komt doordat er ook zeer veel gezonde stoffen van nature aanwezig zijn in honing.

In veel landen is een bepaalde unieke honingsoort een nationaal product. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de bloemen waarvan de honing wordt gemaakt alleen in dat land voorkomen, of omdat de honing bijzondere eigenschappen heeft. Het bijzonderste voorbeeld hiervan is misschien wel de honing van het eiland Pitcairn. Dit extreem geïsoleerde eiland in de Stille Oceaan maakt hun eigen honing. Dit product is zeer exclusief en wordt bijvoorbeeld verkocht in luxe Londense warenhuizen.

De honingsoort waar misschien wel de meeste voordelen aan worden toegedicht is manuka honing. Deze honing komt uit Australië en vooral Nieuw-Zeeland, waar ze wordt gewonnen uit de manukaboom. Je herkent de honing aan de vaak donkere kleur en de kruidige bijsmaak die zeer karakteristiek is voor deze soort. Doordat deze honing erg kostbaar is raden wij altijd aan deze te kopen bij een gerenommeerde verkoper, of van een bekend merk. Zo voorkom je dat je een nep product koopt waar bijvoorbeeld smaakstoffen aan zijn toegevoegd.

Wat je de lekkerste honing vind is nu eenmaal een kwestie van smaak. Wat de beste kwaliteit is kun je wel degelijk van te voren bepalen. Hierin hoef je echt niet altijd de allerbeste kwaliteit op de hele markt te vinden. Je doet er waarschijnlijk wel goed aan om geen honing te kopen waarvan je niet zeker kunt weten dat deze authentiek is en geen toevoegingen bevat. Biologische honing gaat nog een stukje verder, doordat zij nog strengere certificeringseisen hanteren. Als je dit dus belangrijk vind kun je misschien het beste Biologische honing kiezen.

Veel imkers zijn hobbyisten of mensen met een grote passie voor het vak. De professionele imkerij heeft het al tijden moeilijk, ondanks dat honing zo’n mooi natuurproduct is. Als je dit onderwerp interessant vindt kun je misschien eens overwegen om een imkerij bij jou in de buurt te bezoeken. Grote kans dat je hier honing kunt aanschaffen die recent is gemaakt, of dat je zelfs een stukje honingraat direct uit het bijennest mag proeven. Dit is een unieke ervaring en de meeste imkers zullen je veel interessante informatie kunnen bieden over hun vak, de honing en de bijen.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.