Wat zegt een houdbaarheidsdatum eigenlijk?

Inhoudsopgave

houdbaarheidsdatum

Wat zegt een houdbaarheidsdatum eigenlijk?

Vrijwel ieder product dat je koopt, zeker voeding en levensmiddelen, hebben op de verpakking een houdbaarheidsdatum staan. Hier bestaat veel onduidelijkheid en verwarring over. Want wat zegt het nou eigenlijk precies die datum op de verpakking en kan ik producten na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken?

Allereerst bestaat er een onderscheid tussen de THT en de TGT datum. De meeste producten bevatten een Ten minste Houdbaar tot datum. Dit zijn producten die over het algemeen wat langer houdbaar zijn. Dit betreft dan de datum tot wanneer het product in ieder geval te gebruiken zou moeten zijn. De andere vorm is de TGT datum. Dat is de “te gebruiken tot” datum en is voor producten die maar kort houdbaar zijn zoals vlees en kant en klare maaltijden.

De TGT datum is qua risico inschatting van groter belang dan de THT datum. Het onderscheid wordt niet voor niets gemaakt: De kans op bacteriegroei en ziekteverwekkers is op versproducten nu eenmaal veel groter. Daarom is de TGT datum in het leven geroepen om het moment aan te geven waarna de kans op deze bacteriegroei te groot wordt om het product nog verantwoord te kunnen gebruiken.

De “tenminste houdbaar tot” datum is verplicht op de meeste producten. Deze datum geeft aan hoe lang het product minimaal houdbaar is. Wel met een aantal voorwaarden, vaak is dat: Koel, droog en donker bewaren. Bij producten zoals melk kan het ook zo zijn dat deze in de koelkast bewaard dienen te worden om de THT datum te halen. De fabrikant mag deze THT datum zelf bepalen maar ze bieden daarmee wel een garantie dat het product ook daadwerkelijk tot die datum goed te gebruiken is.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regels. Is het u bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat op een fles wijn in principe geen THT datum staat maar op een flesje bier wel? Dat komt doordat alcoholische dranken van minimaal 10% zijn uitgesloten van de plicht om een THT datum te vermelden. Ook producten met veel suiker, azijn en zout zijn bijvoorbeeld uitgesloten. Ten slotte zijn dagverse artikelen, zoals een croissantje dat dezelfde dag genuttigd dient te worden, vrijgesteld van de THT datum vermelding.

Het belangrijkste middel om de houdbaarheid van een product te controleren is en blijft de eigen waarneming. Producten die al een tijdje liggen dien je altijd goed te bekijken en ook te ruiken. Zo kun je vaak goed bepalen of het product nog goed is. Ook de smaak zelf is een goede indicatie, bedorven producten veranderen vaak van smaak die aanmerkelijk minder aangenaam wordt. Bij twijfel: niet doen!

Real Reviews Nieuws

Nieuwsberichten en product reviews worden onafhankelijk geschreven door een lid van de redactie. Heb je een suggestie of aanvulling? Mail ons dan op redactie@realreviews.nl.

Inhoudsopgave

Deel dit bericht

Recente artikelen

Jouw bedrijf op Real Reviews?

Wil je ook reviews verzamelen op onze website? Meld je bedrijf gratis aan op deze pagina en start met het verzamelen van reviews voor jouw onderneming.

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.