Nieuws

Welk type pan is het beste om in te koken?

Welk type pan is het beste om in te koken?

Welk type pan is het beste om in te koken?

Pannen om in te koken bestaan er in vele verschillende soorten en maten. Voor de thuiskok met weinig verstand van alle verschillende types pannen kan het moeilijk zijn de juiste keuze te maken. Ook is het natuurlijk sterk afhankelijk van de manier van koken die in jouw keuken wordt gebruikt. Als jij kookt op inductie heb je een andere pan nodig dan wanneer je kookt op een gasfornuis.

Pannen zijn te koop in vele verschillende maten en van verschillende materialen. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de pan en de manier waarop je ermee kunt koken. Ook is de prijs van sommige materialen veel lager dan de prijs voor sommige luxe pannen. Daarnaast wordt er continu vernieuwd en geïnnoveerd in deze branche. Omdat de markt erg groot is zijn er zeer veel bedrijven die met elkaar concurreren. Hierdoor zijn ze constant bezig om de prijzen omlaag te krijgen, of juist de kwaliteit omhoog. Ook wordt er veel geëxperimenteerd met verschillende materialen.

Veel koekenpannen hebben tegenwoordig een anti-aanbaklaag. Hierdoor is het de bedoeling dat het eten dat in de pan wordt gebakken niet meer vastplakt aan de pan. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om met minder olie en vet te bakken. Dit soort pannen zijn wel erg afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal. Bij verschillende testen is gebleken dat veel pannen alsnog aanbakken. Dit is overigens lang niet altijd het gevolg van de prijs. Een dure pan kan tegenvallen, en een relatief goedkope pan kan alsnog heel erg goed zijn. Als je op zoek bent naar een goede anti-aanbak pan raden we je daarom aan om goed onderzoek te doen naar de reviews van andere mensen die een dergelijke pan al hebben gekocht.

Keramische pannen worden tegenwoordig zeer veel verkocht. Deze hebben veel eigenschappen die erg nuttig zijn tijdens het koken. Ook bijvoorbeeld wokpannen worden steeds vaker van die materiaal gemaakt. Maar wokpannen kunnen ook nog steeds gekocht worden van traditioneel gietijzer. Het meest verkocht zijn wokpannen van plaatstaal. Daardoor zijn ze niet dik en worden ze snel warm, daarnaast zijn ze niet al te zwaar. Gietijzeren wokpannen zijn ontzettend zwaar maar blijven zeer lang warm. Als je kookt op bijvoorbeeld inductie, let dan op dat je graag een platte bodem wilt in plaats van een helemaal ronde wok. Als je een wok zonder anti-aanbaklaag wilt kopen, raden wij een RVS wok aan.

Nog steeds zeer veel verkocht zijn de traditionele kookpannen. Ondanks het opkomen van de snelkookpan worden traditionele pannen alsnog veel verkocht. Hier is het materiaal roestvrijstaal nog steeds onverminderd populair. Door professionele koks en chefs worden meestal gietijzeren pannen gebruikt. Die zijn wel wat minder handzaam in gebruik. Vooral bij het afgieten van de pannen is het van groot belang om voorzichtig te zijn. Daarom is een zware pan iets minder veilig dan een lichtere RVS pan. Er zijn ook verschillende systemen te koop om pannen mee af te gieten op een veilige manier. Ook bij deze pannen is de warmtebron die je gebruikt ook van groot belang om de juiste keuze te maken.

Wij adviseren je, bij het kiezen van een hele pannenset of één enkele pan, om je niet blind te staren op de prijzen van de producten. Er zijn extreem dure pannensets te koop en ook pannen die ontzettend goedkoop zijn. Dit geeft lang niet altijd een goede indicatie van de kwaliteit of de werkzaamheid van de pannen. Als je je toch wilt laden leiden door de verkoopprijs, raden we aan de allergoedkoopste en de allerduurste pannen weg te strepen. Daarna komt het onder andere aan op materiaal, onderhoudsvriendelijkheid, vorm en gewicht. Deze informatie zou gemakkelijk te vinden moeten zijn over de pannen die je wilt aanschaffen. Als dat niet het geval is, is dat waarschijnlijk geen goed teken.

Vele producten rondom de keuken en verschillende kookwaar dragen de naam van een beroemd persoon of een bekende TV-kok. Houdt er rekening mee dat je bij deze producten vaak extra betaalt voor dit label. Het is overigens niet zo dat deze producten slechter zijn dan producten zonder de bekende naam. Het is vaak wel zo dat je voor dezelfde kwaliteit iets meer betaald. Aan de andere kant kun je dit ook zien als een teken dat er een bepaalde minimale kwaliteit gegarandeerd wordt. De meeste beroemde chefs zullen hun naam niet willen laten gebruiken voor slechte pannen.

Nadat je een keuze hebt gemaakt welke pannen je wilt gaan kopen, ben je niet klaar. Nu moet je nog gaan bepalen waar je de pannen gaat aanschaffen. Ga je naar een kookwinkel bij jou in de buurt? Of kies je ervoor de pannen online te bestellen bij een webshop? In ieder geval kan het verleidelijk zijn hierbij alleen maar te zoeken naar de laagst mogelijke prijs. Het is immers precies hetzelfde product bij verschillende winkels. Echter kan het toch zo zijn dat je de dienstverlening van de verkoper nodig hebt. Bijvoorbeeld bij problemen met de levering of als je aanspraak dient te maken op de garantie. In die gevallen is het wel heel prettig als de verkoper goede service levert. Daarom is het verstandig altijd eerst de reviews op te zoeken over de winkel waar jij wilt gaan kopen. Zo voorkom je teleurstellingen en kan jij snel aan de slag met jouw nieuwe pannen!

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.