Nieuws

Welke zekerheid biedt een CE markering?

CE markering

Welke zekerheid biedt een CE markering?

Je hebt het misschien wel eens gezien op een elektronisch apparaat of een knuffelbeest: De CE markering. Deze twee lettertjes zijn op zeer veel producten terug te vinden. Maar wat voor garanties biedt deze markering eigenlijk voor mij als consument, en kan ik erop vertrouwen? Daar gaan we in deze blog eens wat dieper op in.

De CE markering is verplicht voor ontzettend veel producten die verhandeld worden binnen de Europese Unie. Zeker voor producten die van buiten de de Europese Unie komen kan het moeilijk zijn om naar de maatstaven van de EU producten te produceren en te leveren. Het toetsen van de producten gebeurt dan ook door zeer gespecialiseerde bedrijven, die zijn goedgekeurd om de markering te mogen verschaffen. Het kan voor bedrijven kostbaar zijn om producten te laten keuren, zeker als er bijvoorbeeld nog aanpassingen nodig zijn.

CE staat voor Conformité Européenne wat betekent dat producten met deze markering aan de richtlijnen voldoen die de Europese Unie voor deze productgroep heeft opgesteld. De partij die het product naar de EU haalt is verantwoordelijk voor de naleving van de markering, zelfs als het product al een markering bevat als het geleverd wordt. De controle gebeurt in elk land door een lokale instantie, zij kunnen ook handhaven als er schendingen plaatsvinden.

De straffen voor het sjoemelen met dergelijke markeringen zijn niet mals. Dat moet ook, want je wilt als consument wel zeker weten dat het product dat jij koopt veilig is. Zo kan het vervelende gevolgen hebben als elektronica bijvoorbeeld niet aan de brandveiligheid voldoet. Of als je speelgoed aan je kindje geeft waar verf op zit die niet is goedgekeurd. De hoge straffen zijn een middel om bedrijven te dwingen deze regels zeer serieus te nemen. Hierdoor kun jij er als consument makkelijker op vertrouwen dat alles goed zit, je hebt immers zelf niet te middelen om een eigen controle te doen.

1 van de redenen waarom deze markeringen momenteel veel worden besproken, is de aanwezigheid van wederverkopers op grote platformen. Het gaat hierbij vooral om verkoop accounts van dropshippers, op bijvoorbeeld Amazon, waarbij mensen producten verkopen uit bijvoorbeeld China zonder goed op te letten welke regels zij eigenlijk moeten volgen. Hierdoor zijn meerdere problemen ontstaan, maar tegenwoordig zijn de regels voor deze platformen flink aangescherpt. Ook de platformen zelf doen veel om te waarborgen dat de producten op hun webshop allemaal een CE markering hebben en aan de veiligheidsnormen voldoen.

Heel veel producten zijn verplicht om deze markering te voeren, of het nu gaat om verantwoorde verf of hout, of speelgoed of elektronica. Voor vrijwel alle producten bestaat wel een CE norm. Er zijn ook uitzonderingen, zoals cosmetica, voeding en chemische stoffen. Dat is niet omdat daar geen regels voor zijn, maar juist omdat daar vaak nog strengere regels voor zijn die al worden gehandhaafd door een andere instantie. Hierdoor is het niet nodig daar de extra controle van CE overheen te doen. De producten worden al uitvoerig gecontroleerd op samenstelling en kwaliteit.

Als jij zelf van plan bent te gaan beginnen met het verkopen van producten, is dit een onderwerp om zeer serieus te nemen. Of het nu gaat om verkoop bij een bekend platform, via je eigen webshop, of via marktplaatsen. Als verkoper veranderen je verantwoordelijkheden en dien jij ervoor te zorgen dat alles klopt. Het verkopen van een product zonder CE markering kan grote gevolgen hebben, je kunt bijvoorbeeld een boete krijgen. Nog vervelender is het als een product dat jij hebt verkocht ondeugdelijk bleek te zijn en schade heeft veroorzaakt. Dan kun je hier aansprakelijk voor worden gesteld als jij een product hebt verkocht zonder CE keurmerk.

Zowel consumenten als verkopers gaan steeds bewuster om met de aankoop en verkoop van producten. Hierdoor is de kwaliteit van de bestelde producten belangrijker dan ooit en door het internet en technologische vooruitgang is de markt veel transparanter geworden. HIerdoor kan er goed onderzoek gedaan worden zodat de kwaliteit van consumentengoederen kan worden gewaarborgd. Bij twijfel raden we je altijd aan de reviews te lezen over een product of over een verkoper. Als hier weinig over te vinden is, en het product heeft bijvoorbeeld onduidelijke markeringen, kan het verstandig zijn om misschien een andere keuze te maken. 

Om je beter van dienst te zijn gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Lees dan ons Privacybeleid.